Monday, February 26, 2007

Stämningsskapare i Istanbul

Jag är osäker om träden är plataner. Kanske kan det vara orientalisk platan? Bilderna tog jag utanför Blå mosken i Istanbul 1967. Träden är hursomhelst lika stämningsskapande som plataner, tycker jag. Och stämningen var behaglig.

För tillfället har jag inte fler bilder på plataner! Om någon av er som hittat bloggen kan hjälpa till att svara på frågan om platanerna i Barcelona 1963 eller vet hur det förhöll sig med dessa träd i istanbul 1967 - hör av er!
Om någon har vackra bilder på plataner som ni vill dela med er av, hör av er ni också.

Sunday, February 25, 2007

Revolution?

Papiers, Egalite, Fraternite! vad menas? Platan i Paris november 2006
.

Ung platan vid Costa Brava

Enkel och fin platan vid våtmarken i SantPere de Rodes sommaren 2005.


Feta men tuktade plataner i Florac

Såvitt jag kan förstå är detta en platan som man tuktat från barnsben? Centralt längs huvudpromenaden i orten Florac i Cevennerna sommaren 2005.Plataner i Barcelona 1963?

Hur var det med platanerna längs Ramblas 1963? Jag hittar gamla bilder tagna ut över gatan från en balkong och jag ser knappast några spår av plataner! har jag ett falskt minne?


Stammar både bemålade & beskurna

Paris november 2006Nära metro Stalingrad
Fler rena stammar i Paris

Fler rena stammar i Paris hösten 2006.
Skuggspel


Skuggar vid PigalleOch fler skurna stammar i Paris

November 2006

Mer hjärta och smärta


Triangel

Vid Champs d´Èlyse

Saturday, February 24, 2007

Skugga åt burduvor och bokinister

Sommaren 1963 gav plataner skugga längs Seine i Paris åt vita duvor i burar, bokinisternas utbud av bilder och böcker, en grön parisbuss och en ensam turist.Monday, February 19, 2007

Stränga plataner i Central park

I Central park NY hittade jag i juni 2006 några, som jag tycker, lite grå, trötta och dystra plataner. Kan det vara stadsluften?
Sunday, February 18, 2007

Tecken på stammarna

Promenerande i Paris i oktober/november började jag kategorisera plataner efter mänskliga tecken eller avsaknad av tecken på stammarna,
  • rena stammar utan tecken
  • stammar med skurna tecken
  • bemålade stammar
  • stammar med officiell stämpel
  • stammar med påklistrade målningar och meddelanden

Bemålad stam. Hjärta och smärta.Försiktigt bemålad stam i närheten av metro Stalingrad.Ren stam med lätta skuggor.


Stam med skuren spelplan.


Officiellt stämplad stam vid Botaniska trädgården. Planterad fyra år före den franska revolutionen. Buffon var naturforskare och från 1739 intendent för Jardin des Plantes i Paris.


Påklistrat meddelande.


Varför denna blog?

Jag har länge tyckt om plataner. Kanske började det hela i Barcelona 1963? Och kanske kom ett förnyat intresse 2001 då jag åter promenerade under platanerna på Ramblas.Det är del av en allmän förtjusning i färg, form och tecken på träd. Lust att dela med mig av bilder av plataner fick en puff för några veckor sedan av en trevlig amerikan som äger ett skogsreservat i Santarem. Han har lagt upp en fin blog med berättelser och bilder från sin regnskog.

På den här blogen tänker jag lite till och från publicera bilder på platananer och platanstammar. Men eftersom vi på våra breddgrader måste resa söderut för att träffa fler plataner kommer jag att lägga ut bilder också på andra vackra träd.

Mitt intresse för plataner är inte en biologs. Jag kommer att gruppera bilder efter färg, form och hur stammarna används för att sända meddelanden eller träden för att skapa vackra miljöer.

Här är adressen till the nice american in Santarem!

http://bosque-santa.blogspot.com/